Denk mee over omgevingsfonds

31 mei 2021 Matthijs Oppenhuizen

Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Engelen, Maaspoort, Kruiskamp – Schutskamp en Hambaken zijn van harte welkom om aan te sluiten bij de werkgroep voor het omgevingsfonds en zo invloed te hebben op de organisatie van het fonds.

Denk mee over het omgevingsfonds
Duurzaamheid, groen in de buurt, leefbaarheid, andere sociale aspecten die bijdragen aan een betere buurt of wijk en de beperking van mogelijk negatieve effecten van het windpark op de omgeving. Daar wordt het omgevingsfonds van Windpark De Rietvelden voor ingezet. Het fonds moet nog verder worden georganiseerd. Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Engelen, Maaspoort, Kruiskamp – Schutskamp en Hambaken zijn van harte welkom om hierbij te helpen en zo invloed te hebben op de organisatie van het fonds.

Naar verwachting circa 19.000 euro per jaar
Nu de bouw van de windmolens vordert, komt ook het omgevingsfonds dichterbij. Als de windmolens straks draaien en elektriciteit opwekken, wordt een deel van de opbrengst ter beschikking gesteld aan de omgeving: het omgevingsfonds.
De bijdrage aan het fonds is 0,50 euro per opgewekte MWh per jaar. De verwachting is dat de vier windmolens circa 38.000 MWh per jaar opwekken, dus dat kan een jaarlijkse bijdrage aan het fonds zijn van circa 19.000 euro per jaar. De bijdrage van 0,50 euro per MWh wordt 15 jaar lang gedaan.

Omgeving bepaalt besteding van fonds
Waaraan dit fonds wordt besteed, is met name aan de omgeving om te bepalen. Daarom is een werkgroep ingericht met deelnemers vanuit wijk- en bestuursraden en omwonenden. Deze werkgroep heeft meerdere keren vergaderd over het fonds en heeft besloten dat het fonds vooral moet worden ingezet voor duurzaamheid, meer groen in de buurt, leefbaarheid, andere sociale aspecten die bijdragen aan een betere buurt of wijk en de beperking van mogelijk negatieve effecten van het windpark op de omgeving.

Verder is besloten dat het fonds is bestemd voor het gebied binnen 1775 meter van de windmolens. Dat is de afstand van tien keer de tiphoogte van de windmolens (tiphoogte is 177,5 meter). Daaronder vallen (delen van) Maaspoort, Engelen, Kruiskamp – Schutskamp en Hambaken.

Klik hier voor verslagen van de overleggen van de werkgroep.

Op onderstaande plattegrond ziet u de vier windmolens met daaromheen de groene lijn die het gebied tot 1775 meter aangeeft (tekst loopt door onder de plattegrond).

2021 03 08 Windpark De Rietvelden 1775 meter 1

Voorbeelden van andere omgevingsfondsen
Bij andere windparken in Nederland zijn ook dergelijke omgevingsfondsen. Dat zijn bijvoorbeeld Windfonds Windpark Krammer en Omgevingsfonds Windpark Nijmegen – Betuwe. De werkgroep vindt dit twee inspirerende voorbeelden voor het fonds van Windpark De Rietvelden en probeert het omgevingsfonds in te richten in lijn met deze twee fondsen.

Help mee met het omgevingsfonds en heb invloed
Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit dit gebied binnen 1775 meter zijn van harte welkom om mee te denken over het fonds. Waar moet rekening mee worden gehouden, welke regels gelden voor het fonds? Die vragen moeten nog worden beantwoord en inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen daar invloed op hebben door aan te sluiten bij de werkgroep. Iedereen die hierin interesse heeft, kan zich melden via info@windparkderietvelden.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen van duurzaam energiebedrijf Pure Energie op 06 – 57870755.

Op naar een bestuur van het omgevingsfonds
Het fonds moet goed worden beheerd en bestuurd. Daarom lijkt het verstandig om bijvoorbeeld een stichting met statuten en/of een reglement hiervoor op te richten. Er wordt nu geprobeerd om nog in 2021 een (voorlopig) bestuur te vormen voor het fonds. Wie hierin interesse heeft, kan ook contact opnemen via info@windparkderietvelden.nl of 06 – 57870755.