Windmolens in officiële testfase

15 september 2021 Matthijs Oppenhuizen

Windmolen 1 bevindt zich in de officiële testfase. Windmolens 2 en 3 volgen binnenkort. In het begin draaien windmolens 2 en 3 overdag beperkt om de hoeveelheid slagschaduw in de omgeving te beperken.

Windmolen 1 in officiële testfase
Windmolen 1 (aan de Graaf van Solmsweg) bevindt zich nu in de officiële testfase. Er wordt de komende tijd uitgebreid gecontroleerd of de windmolen goed functioneert, onder andere onder verschillende weersomstandigheden.

Windmolen 2 en 3 volgen binnenkort
Windmolen 2 (op het terrein van BCTN) staat ook klaar voor de testfase en windmolen 3 (op het terrein van Heineken) volgt daar kort op.

Windmolens 2 en 3 draaien overdag beperkt
Mogelijk valt u op dat windmolens 2 en 3 in het begin overdag weinig draaien. Dat komt doordat de stilstandsvoorziening voor slagschaduw nog niet helemaal goed is ingesteld. Deze speciale apparatuur en software zorgen ervoor dat de windmolens af en toe worden stilgezet om te voorkomen dat onder andere woningen te veel slagschaduw ontvangen.

In de vergunning van het windpark staat dat de vier windmolens samen gevoelige objecten zoals woningen van derden in totaal niet meer dan 5 uur en 40 minuten per jaar met de slagschaduw mogen raken. De stilstandsvoorziening zorgt dat die grens niet wordt overschreden. De komende dagen werken specialisten aan deze stilstandsvoorziening. Tot die tijd draaien windmolens 2 en 3 overdag beperkt, om de hoeveelheid slagschaduw bij bijvoorbeeld woningen te beperken. Maar het is incidenteel wel mogelijk dat de windmolens overdag draaien en slagschaduw kunnen veroorzaken.