Eerste windmolen is gebouwd

24 juni 2021 Matthijs Oppenhuizen

De eerste windmolen is gebouwd. Voor deze windmolen breekt nu de testfase aan: zorgen dat alle apparatuur en verbindingen in de windmolen goed werken.

Eerste windmolen is gebouwd
De eerste windmolen van het windpark – windmolen 1, aan de Graaf van Solmsweg - is gebouwd. Op zaterdag 19 juni werden de drie wieken als laatste onderdelen bevestigd aan de hub, op 119 meter hoogte. Hieronder ziet u een foto van de windmolen na voltooiing (tekst loopt door onder de foto).

2021 06 19 RV01 hijsen 5 1

Begin van testfase van windmolens
De grote hijskraan is inmiddels verplaatst naar windmolen 2, op het terrein van BCTN. Dit is de volgende windmolen die wordt opgebouwd.
Dat windmolen 1 is gebouwd, betekent niet dat deze direct volop draait en duurzame elektriciteit opwekt. De komende tijd worden allerlei apparatuur en verbindingen aangesloten om te zorgen dat de windmolen kan functioneren en om de windmolen goed te monitoren. De windmolen zit van boven tot onder vol met apparatuur die ervoor zorgt dat de windmolen blijft draaien of juist soms bewust wordt stilgezet. De komende weken wordt al die apparatuur getest. De windmolen begint binnenkort te draaien, maar kan dan ook weer enige tijd stilstaan om bijvoorbeeld verbeteringen in apparatuur of instellingen door te voeren. Deze testfase is nodig voor alle vier de windmolens. Het kan enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen voordat alle instellingen en apparatuur de testfase goed hebben doorstaan en de windmolens zoveel mogelijk kunnen draaien.

Informatie over geluid en slagschaduw
Voor bijvoorbeeld omwonenden kan het draaien van de wieken effect hebben op hun omgeving. Naast het zicht op de windmolens zijn dit met name het geluid en de slagschaduw. U leest meer over wat hiervan te verwachten is en welke regelgeving hiervoor geldt in de rubriek veelgestelde vragen op onze website. Klik daarvoor hier. De vragen over geluid en slagschaduw staan onderaan deze pagina. Als u hier meer informatie over wenst, opmerkingen of meldingen over heeft, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via info@windparkderietvelden.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen via 06 – 57870755.